Ilısu Barajı ve HES Projesi

DSİ 16. Bölge Müdürlüğü bünyesinde inşasına devam edilen Ilısu Barajı ve HES Projesi’nin mühendislik ve müşavirlik hizmetleri kapsamında Rast Mühendislik tarafından gerçekleştirilen işler:

  • Kati proje revizyonlarının yapılması
  • Rehber ve Uygulama Projelerinin kontrolü
  • Baraj gövdesi, su alma yapısı, enerji tünelleri, santral binası, dolusavak, ve derivasyon yapıları saha imalatlarının kontrollüğü

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi Atatürk ve Keban Barajlarının akabinde Güneydoğu Anadolu Kalkınma Projesi’nin ana birimlerinin son aşamasıdır. Mardin İli sınırları içerisinde bulunan proje ile Dicle Nehri suları çevrilerek, 1200 MW kurulu güce sahip olacak enerji santralinde yıllık 3833 GWh enerji üretilmesi planlanmaktadır.
Derivasyon Sistemi: İnşaat sırasında gövde dolgu alanının kuruya alınması amacı ile projelendirilmiş olan derivasyon sistemi; 700 m kret uzunluğu ve 130.00 m yüksekliğe sahip 1.050.000 m3 hacimde kil çekirdekli kayadolgu memba batardosu, 550.000 m3
dolgu hacimde yine kil çekirdekli kayadolgu mansap batardosu ve her biri yaklaşık 1 km uzunluğunda ve 6200 m3/s deşarj kapasitesine sahip 3 adet derivasyon tünelinden oluşmaktadır.
Dolusavak Yapısı: 6 radyal kapaklı dolusavak yapısı 14.727 m3/s maksimum kapasiteye göre tasarlanmıştır. Dolusavağın eşik yapısı ile deşarj kanalı arası yaklaşık 1500 m uzunluğundadır.
Beton Ağırlık Barajı: Beton ağırlık baraj, dolusavak sağ sahilinde ve enerji su alma yapıları üzerinde olmak üzere iki parça halinde, Önyüzü Beton Kaplı Kayadolgu (ÖYBK) baraj gövdesini sağ sahile bağlamaktadır. Toplam beton hacmi 256.000 m3, kret uzunluğu 400 m’dir.
ÖYBK Baraj Gövdesi: Proje kapsamında inşa edilecek olan ÖYBK Baraj gövdesi toplam 24.500.000 m3 dolgu hacmi ile Dicle Nehri üzerinde bulunan en büyük, Türkiye genelinde ise 2. büyük baraj olacaktır. Ayrıca baraj gövdesinde önyüzü kaplaması ve topuk plağı başta olmak üzere proje kapsamında toplam 192.000 m3 beton imalatı bulunmaktadır.
1200 MW kurulu gücü ile Türkiye’nin 4. en büyük hidroelektrik santrali olan Ilısu Projesi’nin santral binasında her biri 200 MW kapasiteli 6 adet türbin yer almaktadır. Bu projede üretilecek olan yıllık 3833 GWh enerji ile ülke ekonomisine her yıl 400 milyon dolar katkı sağlanması öngörülmektedir.

İşveren

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ)

Kapsam

Mühendislik ve Müşavirlik Hizmeti

Yer

Mardin

Yıl

2007-devam ediyor

Çevre

Tekkale Regülatörü ve Hidroelektirik Santrali
Haldız İnşaat Oto ve Tic. Ltd. Şti.

Çevre

Çevre Yönetim Sistemi İşi -1
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ)

Çevre

Tavşanlı Tehlikeli Atık Düzenli Depolama Tesisi
MSG Entegre Geri Kazanım ve Enerji A.Ş.

Çevre

Hakan Kömür Santrali
Hakan Madencilik ve Elektrik Üretim San. Tic. A.Ş.

Çevre

Kömürcüoda Endüstriyel Atık Ara Depolama ve Düzenli Depolama Tesisi
İstanbul Çevre Yönetimi San. ve Tic. A.Ş. (İSTAÇ)

Çevre

Çevre Yönetim Sistemi İşi – 2
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ)

Çevre

İstanbul Termal Bertaraf Tesisi
İstanbul Çevre Yönetimi San. ve Tic. A.Ş. (İSTAÇ)

Çevre

Tavşanlı Tehlikeli Atık YakmaTesisi
MSG Entegre Geri Kazanım ve Enerji A.Ş.

Çevre

Türkiye’nin Yeraltı Suyu Yönetimi Kapasitesinin Geliştirilmesi
Türkiye'nin Yeraltı Suyu Yönetimi Kapasitesinin Geliştirilmesi

Bina

İstanbul Kentsel Dönüşüm Çalışması
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)

Bina

İstanbul Geneli Müşavirlik Hizmeti
İBB Yapı İşleri Müdürlüğü